Lussekatter
Ger ca 15 stycken
Ingredienser:
½ paket jäst
75 gram mjölkfritt smör
2 dl havremjölk
½ - 1 st saffran
1 krm salt
2 -3 msk strösocker
6 dl vetemjöl
Garnering
Pensla med kallt kaffe, kallt vatten eller uppvispat ägg
Russin
Gör så här:
1. Smula sönder jästen i en bunke
2. Smält margarinet på svag värme, blanda i havremjölken.
3. Häll vätskan över jästen, ett tips är att börja hälla lite granna och röra om så att jästen löses upp ordentligt.
4. Häll i socker, saffran och salt
5. Blanda i lite mer än hälften av vetemjölet och knåda degen så att det blir fin och slät
6. Tillsätt mer mjöl om det behövs
7. Låt den jäsa i 10 - 20 minuter under bakduk
8. Lägg upp degen på din arbetsbänk och knåda den lite granna. Tillsätt mer mjöl om det behövs
9. Rulla degen till en rulle och dela den i 15 delar
10. Rulla ut de små delarna till en fingertjock längd och forma dessa till ett S
11. Tryck ner russin i varje lussekatt.
12. Låt dem jäsa med bakduk i 20 -30 minuter
13. Under tiden så sätt ugnen på 225 grader
14. Pensla lussekatterna med kallt kaffe, kallt vatten eller uppvispat ägg
15. Grädda dem i ugnen i 8 - 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar