måndag 22 augusti 2011
Vad man egentligen får och inte får äta, samt symptom
Läs ALLTID på förpackningen på hel och halvfabrikat oavsett om du har köpt produkten tidigare eftersom företaget kan ha ändrat sina rutiner eller byt fabrik/lagt till produkter som innehåller mjölk.
Tänk på att andra produkter än mat innehåller mjölkprotein samt äggprotein t. ex olika tandkrämer innehåller mjölkprotein (det går under namnet colostrum) samt äggprotein (det går under namnet lysozyme). Samt tvål kan innehålla mjölk.
Vad får man INTE äta, produkter som innehåller komjölkprotein:
• Bröd bakat och penslat med smör
• Viss müsli, flingor, ströbröd och paneringar
• Charkvaror som kokt medvurst och viss leverpastej
• Maränger kan vara bakade med mjölkprotein istället för ägg
• Gräddglass
• Vissa godis sorter
• Ljus choklad/mjölkchoklad/mörkchoklad
• Estrella chips (innehåller spår av mjölk och ibland mjölkprotein)
• Hel och halvfabrikat som såspulver, pulver soppa, fiskbullar
• Mjölk, fil, yoghurt, grädde
• Gräddfil, crème fraiche
• Ost, keso, kvarg
• Messmör, mesost
• Smör
• Margarin, vegetabiliskt margarin och vegetabiliskt fett kan innehålla mjölkprodukter (där det ej deklarerats att det är
mjölkfritt)
• Vassle/vasslepulver
• Kasein/kaseinat/natriumkaseinat
• Skummjölkspulver
• Torrmjölk
• Mjölkalbumin
• Mjölkäggvita
• Gräddpulver
• Laktos (förutom i läkemedel men fråga alltid på ditt apotek eller läkare vad som gäller)
• Colostrum
Vad får man äta, produkter som inte innehåller komjölkprotein som är halvfabrikat:
• Ajvar (en paprika röra på burk)
• Alla havreprodukter; Havremjölk, havreyogurt, havre matlagningsbas, havregrädde, rismjölk
• Delicato kokosbollar
• Ekströms chokladpudding ock kokmarsan. (Blanda med havre matlagningsgrädde)
• Korv
• Kalla såser från ”Delikatessfabriken i Norrbotten”, alla förutom bearneise såsen och tsasikin (finns i välsorterade butiker)
• Köttbullar
• Mjölkfritt margarin och becel (det blåa paketet)
• Chokladdryckspulver, endast den du blandar med mjölk ej varmt vatten.
• OLW chips lättsaltade och OLW grillchips, naturella tortillachips
• Skinka, kaviar, marmelad och viss leverpastej som pålägg
• Smördeg (man kan bli avledande av namnet men vissa innehåller ingen smör)
• Plamil/kung markatta mjölkfria, sojafria mörkchoklad. (Svårt att få tag på men den finns i välsorterade butiker samt hälsokost butiker. )
Glass som är mjölkfri:
• Engelholms Glass säljs i 7 pack i affärer
• Oatly havreglass finns både som pinne och som paket
• Sia sorbet
• Diplom-is har mjölkfria sorbeter
• Lejonet och björnen har mjölkfri sorbeter
Var extra noga med smaksättning:
• Buljongtärningar, fonder och kryddblandningar. Vissa sorter är mjölkfria t ex ICA:s egna buljongtärningar. Men det är bara att läsa sig fram.
Andra livsmedel man inte ska ge till mjölkprotein allergiska barn:
Man ska akta sig att äta sojabaserade produkter upp till 2 års ålder för att soja liknar mjölkprodukter. Det finns risk att utveckla sojaallergi, fast sojalectin som finns bl.a. i godis och vissa havrebaserade produkter går bra att äta. Tänk på att inte ge ägg eller fisk under spädbarnsåret eftersom dessa ingredienser kan utveckla allergi och man ska inte heller ge trädnötter, jordnötter eller skaldjur före 6 års ålder.
Symptom
• Eksem, hudutslag, nässelutslag
• Kolik vid 3 månaders ålder; svårt att sova på nätterna
• Kräkningar, diarré, illamående
• Stannar i växten, går inte upp i vikt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Håller inte riktigt med dig på listan över vad man INTE kan äta som mjölkproteinallergiker. Försöker inte att komma med pekpinnar, men det är ju synd att begränsa sig mer än nödvändigt.
SvaraRaderaVissa leverpastejer innhåller mjölkprotein, men inte alla!
Buljongtärningar, fonder och kryddblandningar är luriga håller jag med om, men visst finns det buljong som vi mp allergiker kan använda.
Glass funkar om den är havrebaserad och sorbet från SIA eller Lejonet och Björnen funkar absolut.