lördag 3 december 2011

Underbara pepparkakor och julmuffins

Pepparkakor

Pepparkaksdegen håller i 1 - 2 veckor i kylen.

Ingredienser:
1 dl strösocker
1 dl sirap
100 gram mjölkfritt margarin
1 ägg
1 tsk kanel
1 ½ tsk ingefära
1 tsk nejlikor
6 dl vetemjöl
1 ½ tsk bikarbonat eller 2 ½ tsk bakpulver

Gör så här:
1. Blanda socker och sirap i en kastrull och låt det koka upp. Rör om då och då
2. Dela margarinet i småbitar i en stor bunke och häll över sockerblandningen. Rör om tills margarinet har smält
3. Knäck i ägget och häll i kryddorna
4. Blanda vetemjöl och bikarbonat eller bakpulver i en enskild skål
5. Häll ner mjölet i socker- och smörblandningen och rör om tills det blir en ganska lös deg, degen stelnar efter den har stått kallt.
6. Låt degen stå kallt till nästa dag, ta fram degen 30 minuter innan du ska baka ut

När du ska baka ut:
Sätt ugnen på 200 grader, mjöla bakbord och kavel innan du kavlar ut degen. De ska vara inne i ugnen 5 - 8 minuter.

Julmuffins

Ger: 25 stycken
Tid: 30 minuter

Ingredienser:
2 st ägg
2 dl socker
2 dl havremjölk eller vatten
50 gram mjölkfritt margarin
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver

Smaksättning: Pepparkaksmuffins 2 tsk kanel, 1 tsk ingefära, 1 tsk kardemumma och 1 tsk mald nejlika & Saffranmuffins 1 pkt saffran.

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Vispa ägg och socker riktigt poröst
3. blanda smör och havremjölk i en kastrull och låt det koka upp.
4. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke samt kryddorna.
5. Blanda mjölkblandning tillsammans med äggsmeten och häll i de torra ingredienserna pö om pö i smeten och vispa försiktigt.
6. Du ska helst vispa så lite som möjligt.
7. Fyll muffinsformar till hälften och ställ in i ugnen i 12 minuter

Rosa frosting till pepparkaksmuffins: 
200 gram mjölkfri färskost (innehåller soja)
2 dl florsocker
1  tsk vanilj
ev 1 dl lingonsylt


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar