söndag 29 januari 2012

Semlor

Här kommer det ett relativt enkelt recept på semlor, eftersom vi har nötallergi i familjen så uteslöt jag mandelmassan och gjorde en röra med aprikospuré istället.


Släta kardemumma bullar ca 16 stycken
½ paket jäst
75 gram mjölkfritt margarin
2 dl havremjölk eller havre matlagningsbas
2 - 3 msk socker
5 - 6 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk kardemumma
Gör så här: 1. Smula sönder jästen i en bunke smält margarinet och blanda i havremjölken.
2. Häll lite av mjölkblandningen över jästen så att det löses upp och häll över resten sen.
3. Rör i kardemumma. Blanda sedan i 4 dl av vetemjölet, degen ska vara slät och smidig, använd gärna en trägaffel när du rör om.
4. Blanda i mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa i minst 10 minuter.
5. Mjöla bakbordet och rulla ut degen till en längd, dela längden i x antal bitar (det beror på hur stora du vill ha dem).
6. Forma delarna till bollar och låt dem jäsa med bakduk i 20 minuter på en plåt med bakplåtspapper.

7. Efter jäsningstiden:
Sätt ugnen på 225 grader och in med plåten i 10 minuter. Låt bullar svalna på ett galler med bakduk över sig.

Semlor
Gör så här:1. Skär bort en bit så att det blir ett lock. Ta ut inkråmet men släng det inte.
2. Blanda inkråmet med lite havrebaserad grädde eller havre vaniljsås och aprikosmarmelad eller aprikos barnmatspure och 1 tsk kardumma samt 1/2 tsk socker.
3. Lägg blandningen i hålet som du har gjort, toppa med havregrädde och sätt på locket.
4.  Pudra gärna med florsocker. Njut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar