onsdag 12 juni 2013

Gott till grillat, kalla såser + en efterrätt till midsommar

Nu börjar vi ta fram grillarna, snart semester för många och bara kött med potatis eller ris är inte gott. Det ska vara såser till så att man kan doppa och dippa. Så här kommer det några recept på enkla såser och ett recept på en perfekt midsommar efterrätt som är söt och syrlig på samma gång.

Min berömda kikärtsröra 
Den jag tävlade med i "Årets hemmakock 2010"
Tillagningstid: 10 minuter
För: 4 personer

Ingredienser: 
1 burk kikärtor 
Saft från en halv citron
½ dl olivolja 
1 tsk senap 
Salt & peppar

Gör så här:
Blanda allt i skål och mixa med
stavmixer. Passar bra som tillbehör
eller som dip.

Och en enklare variant kikärtsröra
Ingredienser: 
1 burk kikärtor
½ dl olivolja 
2 vitlöksklyftor eller
½ pkt fryst basilika/persilja

Gör så här:
Blanda allt i skål och mixa
med stavmixer. Passar bra som
tillbehör eller som dip.

Kikärtsröra










Dip med ananas
Tillagningstid: 10 minuter
För: 4 personer

Ingredienser:
En burk krossad ananas
1/2 röd lök 
1/2 röd eller grön paprika
3 krm chilipulver eller 1/2 chilifrukt, ta bort kärnorna
Saft fr 1/2 lime

Gör så här:
Öppna ananasburken och sila
den väl. Finhacka rödlöken
och paprikan väl och blanda
med övriga ingredienser.

Dip med ananas 














Lök & paprikaröra
Tillagningstid: 10 minuter
För: 4 personer

Ingredienser: 
2 st lökar 
3 st paprikor 
Olivolja

Gör så här: 
Skala och finhacka löken, gröp
ur kärnhuset från paprikan och
finhacka den.

Majsröra
Tillagningstid: 10 minuter
För: 4 personer

Ingredienser: 
4 dl majskorn 
Ev mjölkfritt margarin
Salt & peppar

Gör så här: 
Mixa majskorn till en röra 
blanda ev i en klick mjölkfritt
margarin.

Uppfriskande dip med örter
Ingredienser: 
1 dl solroskärnor
ca 20 st basilikablad eller persilja eller annan ört
2 msk (oliv)olja
Salt och peppar
ev citronsaft

Gör så här: 
Mixa alla ingredienser i en mixer, använd mer olja om det behövs. Smaka av med kryddor


En uppfriskande efterrätt med jordgubbar

Tillagningstid: 15 min
För 4 personer

Ingredienser:
1 pkt jordgubbar
Saft från ½ citron
2 bananer
Tillbehör: Havregrädde eller mjölkfriglass

Gör så här:
1. Skölj jordgubbarna väl, skär sedan jordgubbarna och bananerna i bitar
2. Lägg i dem i en skål tillsammans med citronsaften.
3. Ställ in den i kylskåpet och låt den stå och dra i några minuter. Gör den helst dagen innan, ju längre den står och drar ju godare blir den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar