onsdag 27 februari 2013

Svensk husmanskost


Hemmarullade köttbullar med potatismos, mormors lingonsylt och enkel brunsås

Ca 20 st köttbullar
Tid: 30 - 40 minuter

Ingredienser: 
500 gram köttfärs
¼ rödlök
1 ägg (går att utesluta)
1- 2 msk havrematlagningsgrädde ( börja med 1 msk och känn efter om det behövs mer, den får inte bli för lös)
Ev hackad bacon skippa då saltet.
Salt och peppar

Gör så här: 
1. Finhacka löken
2. Blanda ihop allting i en skål, använd en trägaffel i början, sen är det bäst att blanda med händerna.
3. Nu är det bara att rulla köttbullarna. Använd en stor sked som mått så att köttbullarna nästan blir lika stora
4. Stekpannan måste vara varm innan man lägger ner köttbullarna. Det är bäst att steka i omgångar, då fortsätter de vara hela.
5. Stek i mjölkfritt margarin på medelhög värme. Här gäller det att ha tålamod. (Det går att göra dem i ugnen också på 225 grader)
6. Rör inte för mycket i början, då finns det risk att de inte håller sig hela. Vänd försiktigt när den ena sidan har fått stekyta. (Det tar ca 3 - 4 minuter, beroende på stekpanna och spis).

Potatismos
Ingredienser:
6 st stora potatisar (kokt och skalad)
½ dl havremjölk
1 msk smör (15 gram)

Gör så här: 
1. Mixa potatisen och havremjölken i en stavmixer, salta och  peppra
2. Klicka smöret och värm upp under omrörning.

Tips!
Har du potatismos som blivit över. Knäck i ett ägg och gör potatisbullar av det.

Brunsås (enkel)
Använd resterande av havrematlagningsgrädden. Droppa i soja tills du är nöjd med färgen. Värm under omrörning. Smaka av.


Köttbullar med brunsås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar