tisdag 13 december 2011

Kalkonköttbullar med ugnstekta rotfrukter

Jag testade att göra köttbullar av kalkonfärs och det funkade. Mina ingredienser till köttbullar skiljer sig alltid, jag tar de ingredienser som finns hemma.

Jag har börjat använda ugnen mer slipper använda så mycket stekfett och slipper passa maten i grytorna och röra om hela tiden. Lite säkrare är det att använda ugnen ur en småbarnförälders perspektiv. Ett stort plus är att jag kan göra andra saker under tiden som t.ex. leka eller städa/plocka undan. Har ännu inte inför skaffat mig en äggklocka använder mobilen som äggklocka, det går lika så bra, än så länge.

Använd 2 plåtar, se bara att båda plåtarna passar i ugnen och rör om efter halva tiden.

Kalkonköttbullar ca 30 st små
Ingredienser:
Ca 500 gram kalkonfärs
¼ rödlök
3 st vitlöksklyftor
En skvätt havre matlagningsgrädde
Salt och peppar

Tillbehör:
Ca 1 kg potatis
Ev morötter
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala potatisen och ev morötter, skär dem i klyftor, låt dem förkoka i 5 minuter
3. Strö ut potatisen samt morötterna på en plåt samt ringla över lite olivolja och kryddor.
4. Hacka löken, pressa vitlöken och häll matlagningsgrädden över färsen.
5. Blanda ihop allting ordentligt. Och rulla små köttbullar av färsen, jag tog hjälp av en tesked så blev dem nästan lika stora.
6. Sätt båda plåtarna in i ugnen i 20 minuter.
7. Se bara att båda plåtarna passar i ugnen och rör om efter halva tiden.

Tips!
Du kan också göra köttfärsbiffar av samma recept.
Det blir gott om man lindar bacon runt biffen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar