Hade en massa rabarber hemma som jag ville bli av med och jag ville inte göra en vanlig raberpaj så jag körde på bullar med rabarber kompott och vaniljkräm. Mums. Ska ta med mig några bullar idag till mina svärföräldrar (om vi åker dit idag). Recept från Coop som jag gjorde om till mjölkfritt. Jag funderar på om jag ska byta ut havremjölken mot havrematlagningsgrädde nästa gång bullarna kanske blir mer saftigare då.
Antal: Ca 24 st bullar
Ugnsvärme: 225 grader
Ingredienser:
Bulldeg
250 g mjölkfritt margarin
5 dl havremjölk
25 g jäst
6 äggulor
6 msk rörsocker
1 kg vetemjöl
Rabarberkompott:Ingredinser:
200 g rabarber i bitar (ca 6 stycken rabarberstjälkar)
2 dl socker
1 tsk citronsaft
Vaniljkräm:
Ingredinser:
6 tsk vaniljsocker
1 dl socker
0,5 dl vetemjöl
100 g mjölkfritt margarin
Äggvita till pensling
Gör så här:
1. Smält mjölkfritt margarin i en kastrull och häll ner havremjölken. Låt vätskan bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av vätskan i bunken och lös upp jästen. Häll ner resten.
2. Knäck äggen och dela upp ägggulan och äggvitan. Spar äggvitan till senare. Tillsätt även socker och mjöl.
3. Knåda degen blank och smidig. Låt den jäsa under bakduk i en timme
4. Skär rabarbern i bitar och lägg rabarbern, socker och citronsaften i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt den sjuda tills den blir fast. Det tar ca 15 minuter.
5. Dela degen i två delar och rulla dem till två längder. Gör 24 lika stora bitar av längderna, rulla dem till bullar. Jag gjorde färre bitar och mina bullar blev riktigt stora. Låt jäsa under en handuk i 1 timme.
6. Blanda vaniljsocker, socker, vetemjöl och smör till en kräm. Det går lätt att blanda om smöret är rumstemperat. Blanda vaniljkrämen med rabarberkompotten.
7. Ta en plastpåse och häll ner rabarber/vaniljblandningen och klipp upp en bit av plastpåsen. Så får du en sprits.
8. Gör ett hål i bullarna med tummen och spritsa ut rabarber/vaniljblandningen i hålen
9. Pensla med ägg (jag använde äggvitan som blev över från degen)
10. Grädda bullarna i 225 grader i 10 - 12 minuter. Håll koll på bullarna eftersom alla ugnar är olika, de ska bli gyllenbruna.
11. Pudra över florsocker när bullarna är klara
8. Gör ett hål i bullarna med tummen och spritsa ut rabarber/vaniljblandningen i hålen
9. Pensla med ägg (jag använde äggvitan som blev över från degen)
10. Grädda bullarna i 225 grader i 10 - 12 minuter. Håll koll på bullarna eftersom alla ugnar är olika, de ska bli gyllenbruna.
11. Pudra över florsocker när bullarna är klara
Rabarber/vaniljbulle med en kopp kaffe |
Rabarber/vaniljbulle |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar