onsdag 23 maj 2012

Kycklinggryta och lax

Först ska jag skriva ett recept som jag åt för någon vecka sen, då jag var ute och åkte med segelfartyget Constantia. Hade förtrogenhetsutbildning.

Kycklinggryta/Quorngryta a la T/S Constantia

Ingredienser:
400 gram kyckling eller quorn
1 burk kokos mjölk
500 gram mjölkfri färskost (innehåller soja, går att utesluta)
1 buljongtärning (kyckling eller grönsaksbuljong)
1 gul lök
1- 2 st vitlöksklyftor
1 bit ingefära
Sambal oelek eller ajvar
Kikkomansoya (Går att utesluta, går att krydda med andra kryddor)
1 broccoliknippe
2 st morötter
2 stjälkar blekselleri
Färsk koriander till servering

Gör så här:
1. Strimla morötterna, skär bleksellerin i bitar och dela på broccolin.
Pressa vitlöken och riv ingefäran.
2. Strimla kycklingfileérna.
3. Fräs alla ingredienserna i stekpannan (helst i en wokpanna)
4. Häll över kokosmjölken och den mjölkfria färskosten. Smaksätt med kikkomansoya
5. Koka ihop allt några minuter
6. Smaka av med peppar, sambal oelek/ajvar och mera kikkoman soya

Servera ris och färsk koriander till






Innan stekpannan



På tallriken med sallad



Sen kommer receptet på min goda laxgömma med champinjonsås, funkar säkert också till fläskfilé


Lax i gömma
Tillagningstid: 40 minuter
För 4 personer
Ingredienser
4 st laxbitar

Färsk smördeg
Champinjonsås
Tillbehör: Grönsallad

Champinjonsås

Tillagningstid: 20 minuter
För 4 personer


Ingredinser:
300 gram champinjoner
1 msk mjölkfritt smör eller olja
1 lök
2 msk vetemjöl
4 dl vatten eller havremjölk.


Gör så här:
Börja med att göra champinjonröran
1. Smält smöret, fräs löken tillsammans med champinjonerna tills vattnet i svampen har kokats bort. 2. Blanda vatten eller havremjölk och vetemjöl i kastrullen.
3.Koka upp under omrörning.


4. Stek laxen 3 min på vardera sida.
5. Lägg champinjonröran på smördegen och lägg på laxen.
6. Gör ett paket av smördegen. In i ugnen efter anvisning på paketet.


Laxgömma med champinjonsås


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar