Broccoli mos
Tillagnings tid: ca 10 minuter
För fyra personer
Ingredienser:
250 gram broccoli
2 - 3 msk olja (helst olivolja)
½ - 1 dl vatten från kastrullen
½ dl solroskärnor
Salt
Gör så här:
1. Dela broccolin, använd stammen också. Men ta bort det längst ner.
2. Häll kallt vatten i en kastrull och lägg ner broccolin.
3. Salta
4. Koka upp och låt det koka i 3 - 4 minuter
5. Under tiden broccolin kokar så kokar du pasta och gör en sallad på paprika, gurka och tomater.
6. Lägg broccolin i en bunke och blanda i vatten och olja
7. Använd en stavmixer för att mosa broccolin. Häll mer vatten om det känns trögt att mixa.
Tisdag - Rester
Mat på en kvart. Gårdagens mat och så stekte vi lite falukorv
Onsdag - Korvstroganoff med ris
Tillagnings tid: 30 minuter
För fyra personer
Ingredienser:
Lite mer än en halv falukorv
1 paket krossade tomater
1 burk majs
1 paket kikärtor
Peppar
Senap
Ris till fyra personer
Gör så här:
1. Koka ris efter anvisning på paketet
2. Skär korven i strimlor
3. Stek korven på medelhög värme
4. Häll i krossade tomater, majs och kikärtor när korven är färdig stekt
5. Smaka av med peppar och senap. Blanda.
Torsdag - Kycklingwok med nudlar
Tillagnings tid: 30 minuter
För fyra personer
Ingredienser:
Nudlar (jag brukar använda fyra stycken kvadrater)
2 st kycklingfiléer
½ paket sockerärtor
1 stånd broccoli
1 litet blomkålshuvud
4 - 5 st morötter
1 gul paprika
1 burk kokosmjölk a la 400 ml
Kryddor: 2 cm riven ingefära, 1 krm salt, 1 tsk cayennepeppar eller paprikakrydda, ½ lime och rivet skal från lime.
Gör så här:
1. Blanda ihop kryddorna till en kryddblandningen men skippa limen.
2. Strimla och olja kycklingen, krydda med kryddblandningen och låt den vila en stund
3. Under tiden strimla paprikan och morötterna
4. Dela broccolin och blomkålen
5. Börja med att steka kycklingen
6. När kycklingen är färdig stekt så lägg den i en skål vid sidan av och häll över limen och skalet.
7. Koka nudlarna efter anvisningen på paketet
8. Stek grönsakerna
9. Lägg tillbaka kycklingen i stekpannan
10. Häll över kokosmjölken och alternativt sötsura såsen samt soyan
11. Låt det koka upp och servera.
I stekpannan |
På tallriken med cashewnötter och lime vid sidan av |
Fredag - Muffins
Jag gjorde två olika eftersom vi har en nötallergiker i familjen. Den utan nötter blev kladdigare.
Antal muffins: 6 st
Ingredienser:
100 gram smör
2 dl socker
2 ägg
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
½ krm salt
1 dl vetemjöl
ev 1 dl cashewnötter
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smält smöret i en ganska stor kastrull
3. Hacka ev cashewnötterna
4. Blanda i alla ingredienser i kastrullen när smöret är smält.
5. Rör om ordentligt
6. Portionera ut smeten i muffinsformar
7. In i ugnen i ca 10 - 12 minuter. Man får nästan passa dem annars kan de bli för torra
Muffins med cashewnötter |
Chokladmuffins utan nötter i |
Lunch - Piroger
Jag tänkte tömma frysen lite successivt så när jag kollade i frysen så hittade jag lite köttfärssås och några plattor smördeg. Gjorde i ordning piroger av dem. Det skulle gå fort om jag inte glömde ta fram smördegs plattorna från frysen. Nu fick jag vänta 20 minuter innan jag kunde tillaga mina piroger men ugnen fick bli uppvärmd medan.
Tillagnings tid: 15 minuter
Antal personer: 1 smördegsplatta till 1 person
Ingredienser:
Mjölkfria smördegsplattor (läs på förpackningen)
Lite köttfärssås.
Gör så här:
1. Ta fram smördegsplattorna från frysen
2. Sätt ugnen på 200 grader
3. Vänta
4. Fyll smördegsplattorna med köttfärssås
5. Vik ihop kanterna och tryck ner kanterna så att köttfärsen inte rinner ut
6. In i ugnen i ca 10 -15 minuter
Köttfärspirog |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar