lördag 13 oktober 2012

Hösten är här och det är den mysigaste tiden på året...

...det finns inga direkt måsten. Våren är stressig för man ska planera semestern. Sommaren är det stress för då ska man åka på semester, packa och hinna med så mycket som möjligt under fyra veckor för att sedan kunna skryta på jobbet vad man har gjort. Vi däremot hade en skön hemma semester i år och upptäckte Stockholm och kringliggande städer så som Uppsala, Oxelösund och Nyköping. Hösten är som sagt bara mysig; det finns bara ett enda måste och det är att städa bort sommarkläderna och ta fram höstgarderoben. Kanske, bara kanske storstäda. Sen kommer vintern och då är det fram med julsakerna, köpa julklappar och fixa julmat = stress. För att bara under en enda dag, självaste julafton ta det lugnt om ens det. Om man har en egen familj så måste man åka runt och hälsa på både sambons släktingar och ens egna släktingar och det blir ett flängande. Någon jul försökte vi fira med alla på en och samma dag men det funkade inte alls. Så nu har vi delat upp det så att några kommer hem till oss över juldagen oftast blir det min mor och bror som kommer över.


Här kommer ett nygjort recept från min barndom; Älgskavsgryta, antingen har man 1 eller 2 paket älgskav beroende på om det är den enda rätten eller inte. Jag tog ett paket för vi hade blåbärspaj med glass som efterrätt. Blåbärspajen blev extra god den här gången, jag tror att den blev det för att det var vi som plockade blåbären.

Älgskav med skogens guld och potatis
Tid: 30 minuter
För 4 personer


Ingredienser:
1 - 2 paket tinat älgskav (240 gram)
2 st schalottenlökar
100 gram kantareller
1 paket havrematlagningsgrädde
2 - 3 tsk svartvinbärs saftkoncentrat
Salt och peppar

Tillbehör:
8 -10 potatisar
3 st morötter
1 msk rårörda lingon

Gör så här:
Skala potatisen och koka i 20 minuter. Hacka löken. Lägg i ett tinat älgskavs block i stekpannan, skrapa med en gaffel så att det blir tunna bitar. Stek sedan älgskaven tillsammans med löken och kantarellerna. Blanda i matlagningsgrädden och smaksätt med svartvinbärs saftkoncentrat, salt och peppar. Låt det koka upp. Skala och riv morötterna och blanda i rårörda lingon.







Blåbärspaj med havrevaniljglass
Tid: 10 minuter + 20 minuter i ugn

Ingredienser:
300 g frysta blåbär
1/2 dl socker
1-2 msk potatismjöl
100 g mjölkfritt margarin + 1 msk mjölkfritt margarin till formen
2–3 msk strösocker
1 1/2 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Lägg smöret i en bunke och häll socker samt mjölet över smöret och blanda snabbt ihop till en deg. Fördela degen över blåbären. Smörj en ugnssäker form och lägg i blåbären, strö potatismjöl och socker jämnt över blåbären. Grädda mitt i ugnen i 15 -20 minuter. Servera med två kulor havrevaniljglass eller havre vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar