torsdag 15 november 2012

3 veckor kvar och lite om choklad. Uppdaterad

Nu är det 3 veckor kvar till advent. Några har redan börjat i smyg med julbaket för att hinna med, andra kör sitt julrace senare. Hur gör ni?

Själv har jag börjat planera lite smått och gott, men i år bakar jag bara för min sons skull för på julafton är vi ändå inte hemma.

Vi ska i alla fall baka pepparkakor och lussekatter samt tryffel med havregrädde och mjölkfrichoklad. Jag hoppas att min mataffär har fått in den mjölkfria chokladen.

Alla kanske inte vet att Plamil/kungkatta har en extremt god mjölkfri choklad i olika smaker, i höstas så berättade mina seglarvänner att det var en person under långseglingen i somras som blev helt lyriskt för att de kom med choklad som var mjölkfri. Han sa någonting så här: "En helt ny värld öppnades upp för mig!" Jag hade jätte gärna träffat denna person så jag kunde bolla idéer, det kommer säkert fler tillfällen. Efter att det hade berättat detta för mig började en diskussion ombord om vad som fanns och inte fanns i butikerna, vi kom fram till att det finns ett ganska stort utbud av mjölkfria produkter och att man kan göra saker själv hemma som till exempel sesammjölk som är perfekt att laga pannkakor med. Allt som behövs är en stavmixer som jag antar att folk har i sina hem.

Recept kommer på sesammjölk.

Sesammjölk
Receptet är skapat av Saltåkvarn. Det står på baksidan på paketet av Saltåkvarns oskalade sesamfrön.

Ingredienser:
2 dl oskalade sesamfrön (för kalciumet skull)
8 dl vatten
1 banan
Äppeljuice eller honung

Gör så här: 1. Blanda sesamfrön med vatten och låt det stå över natten
2. Mixa sesamfröna och lite av vattnet
3. Häll i resten av vattnet, skiva bananen och smaksätt med lite äppeljuice
4. Mixa ytterligare en gång.
5. Vispa varje gång du ska dricka mjölken. Njut!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar