måndag 19 november 2012

Pannkakor och lite mys

Igår var det sista dagen innan julruschen på jobbet. Jag hoppas på mycket övertid och sen får jag ta myset med familjen på helgerna. Varje gång jag steker pannkakor (det händer inte ofta) så tänker jag på när jag var ute på långsseglingen 2008. En dag under långseglingen så stod S och stekte pannkakor till minst 20 personer i kabyssen (köket). Dessutom så vispade hon grädde till oss utan elvisp. Henne såg man inte på en eller två timmar. Att hon orkade, jag tittade in i köket då och då och såg att pannkaksberget växte, om jag minns rätt så gick jag in och tog en pannkaka från berget. Anledningen att jag inte steker pannkakor så ofta är att jag inte har ro att stå vid spisen hela tiden. Det är skönare när maten sköter sig själv.

När det bara är jag och min son hemma brukar vi lyxa till det lite granna så igår blev det pannkakor med tinade björnbär och jordgubbar till efterrätt. Resultatet av vårat mys blev att jag inte fick någon mjölk till kaffet imorse men det var värt det.
 
4 st tunna pannkakor

Ingredienser:
2 dl havremjölk
1/2 dl fullkorn dinkelmjöl
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk mjölkfritt margarin
Mjölkfritt margarin till stekningen

Gör så här:
1. Häll i vetemjöl och dinkelmjöl i en bunke
2. Blanda i havremjölk och lite smält smör (smält smöret i stekpannan)
3. Vispa till en jämn smet och knäck i ägget, vispa igen.
4. Låt det stå och dra i ca 30 minuter
5. Stek pannkakorna i en stekpanna och klicka i smör efter varannan pannkaka

Idag blir det fisk med tomatsås, oliver.
Potatis, morötter och broccoli som tillbehör


Ingredienser:
1 paket fryst torskfilé
1 burk krossade tomater
10 st oliver
8 -10 st potatisar
250 gram broccoli

Gör så här:
1. Tina fisken
2. Sätt ugnen på 225 grader. Koka potatisen
3. Dela fisken i 4 bitar och lägg den i en ugnsäker form
4. Häll över krossade tomater och skjuts in i ugnen i 20 minuter
5. Lägg i oliverna när det är 5 minuter kvar
6. Koka broccolin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar